dr inż. Joanna ŁECHTAŃSKA
Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej
Zakład Inżynierii Procesowej

Kontakt

 

  • tel.: +48 61 647 59 80
  • email: joanna.lechtanska@put.poznan.pl
  • gabinet: 115B

 

ORCID

 

 

Etapy rozwoju naukowego

 

  • 13.02.2009 - Studia wyższe inżynierskie, kierunek: Technologia Chemiczna, specjalność: Inżynieria Procesów Chemicznych, Politechnika Poznańska,
  • 22.07.2010 - Studia wyższe magisterskie, kierunek: Technologia Chemiczna, specjalność: Inżynieria Procesów Chemicznych, Politechnika Poznańska,
  • 01.10.2010 do 09.02.2016 - Studia doktoranckie, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska,
  • 09.02.2016 - Stopień doktora: Technologia Chemiczna, Politechnika Poznańska, dziedzina: Nauk Technicznych, dyscyplina: Technologia Chemiczna.

 

Zainteresowania naukowe

 

  • Metody odzysku metali z odpadów,
  • Polimerowe membrany inkluzyjne,
  • Separacja związków metali z roztworów wodnych.

 

Prowadzone zajęcia

 

Wykłady:

  • Chemometrics and elements of statistic.

Ćwiczenia rachunkowe:

  • Chemometrics and elements of statistic,
  • Chemometria z elementami statystyki.

Zajęcia laboratoryjne:

  • Metody ekstrakcji.

Projekty:

  • Grafika inżynierska,
  • Technologia informacyjna.

 

Współpraca naukowa

 

  • Współpraca naukowa w ramach projektu NCN SONATA pt. „Niestacjonarne konwekcyjne suszenie materiałów biologicznych ze wspomaganiem mikrofalowym i ultradźwiękowym” z ośrodkiem zagranicznym, tj. Uniwersytet Ottona von Guerickego w Magdeburgu z grupą naukową prof. Evangelos Tsotsas (dr Abdolreza Kharaghani oraz dr Reihaneh Pashminehazar).

 

Publikacje

 

  • J. Szadzińska, J. Łechtańska, R. Pashminehazar, A. Kharaghani, E. Tsotsas, Microwave- and ultrasound-assisted convective drying of raspberries: Drying kinetics and microstructural changes, Drying Technology, 2018, DOI: 10.1080/07373937.2018.1433199.
  • S.J. Kowalski, J. Szadzińska, J. Łechtańska, M. Stasiak, The effect of high power airborne ultrasound and microwaves on convective drying effectiveness and quality of green pepper, Ultrasonics Sonochemistry, 2017 34, 1, 531-539.
  • J. Szadzińska, J. Łechtańska, J. Kroehnke, Non-stationary convective drying assisted with microwaves and ultrasound, Inżynieria i Aparatura Chemiczna 2016, 55, 5, 203-204.
  • S.J. Kowalski, A. Pawłowski, J. Szadzińska, J. Łechtańska, M. Stasiak, High power airborne ultrasound assist in combined drying of raspberries, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2016, 34, 225-233.
  • J. Łechtańska, S.J. Kowalski, J. Szadzińska, Microwave- and infrared-assisted convective drying of green pepper: quality and energy considerations, Chemical Engineering and Processing: Process Intensification, 2015,98,155-164.
  • S.J. Kowalski, J. Łechtańska, Drying of red beetroot after osmotic dehydration: kinetic and quality consideration, Chemical and Process Engineering 2015, 36, 3, 345-354.
  • S.J. Kowalski, J. Szadzińska, J. Łechtańska, Non-stationary drying of carrot: Effect on product quality, Journal of Food Engineering, 2013 (118) 393–399.
  • S.J. Kowalski, J. Łechtańska, J. Szadzińska, Quality aspects of fruit and vegetables dried convectively with osmotic pretreatment, Chemical and Process Engineering 2013, 34 (1), 51-62.
  • J. Łechtańska, S.J. Kowalski, Quality aspect of cherry fruits subjected to hybrid drying, Inżynieria i Aparatura Chemiczna 2013, 52, 5, 439-440.
  • J. Łechtańska, M.B., Bogacki, Influence of polymer inclusive membrane (PIM) thickness on the transport of copper and cobalt ions. Polish Scientific Network 2019 Conference. Materiały konferencyjne, 19-21 września 2019, Poznań.

 

PRZEJDŹ DO SIN